En blogg om att bo, bygga och inreda Farliga brunnar

Farliga brunnar

Dags att ta tag i renoveringen av stugan och till viss del barnsäkra den också. Har en gammal brunn på tomten som behöver en ny låsanordning. Läste att man ofta har stenat igen eller på annat sätt täckt över gamla brunnar när man övergivit dem för att inte riskera att djur eller människor faller i dm. Dock är detta ett farligt sätt tycker jag. Det jag behöver är någon sorts fast lock eller lucka som man kan låsa ordentligt. Tittade på boverket och de skriver följande:

"Det finns ett antal olika typer av låsanordningar som kan uppfylla säkerhetskravet.Ett exempel på en sådan lösning är en låsanordning som kräver nyckel eller någon form av specialverktyg för att kunna öppnas. Man kan även tänka sig att konstruktionslösningar i form av lås som låses automatiskt kan utarbetas på ett sådant sätt att de uppfyller säkerhetskraven. Ett lås bör alltså vara utformat så att det inte alltför enkelt kan öppnas med lätt tillgängliga föremål som t.ex. en vanlig husnyckel, en träpinne eller något liknande."

"Ett fallskydd är ett exempel på en insatskonstruktion som kan förhindra att ett barn trillar ner i och skadar sig allvarligt i en brunn. Insatsens öppningsmått bör vara valda med tanke på att barn inte ska kunna falla igenom. För att en insats ska fungera som ett bra säkerhetsskydd bör den vara monterad med verktyg och på så sätt förhindra att barn med enkla medel på egen hand kan avlägsna den."


En tanke jag fick var att försöka hitta nåt företag som säljer någon sorts rund lucka eller skyddsgaller som går att anpassa efter hur brunnen ser ut. Den är ju trots allt ganska gammal och har inga speciella standardmått kan jag tänka mig.

Just nu värderat 5.0 av 1 människor

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Posted by: jojo
Posted on: 2008-09-29 at 16:20
Tags: brunn, lucka
Categories: Byggprojekt
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Post Information: Permalink | Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed

Relaterade poster