En blogg om att bo, bygga och inreda Elda smart med Kakelugn

Elda smart med Kakelugn

Lär dig elda klokt och smart med en kalelugn av flera olika skäl:

Undvik att det ryker in när du startar brasan, få ut mesta möjliga energi från veden och din egen arbetsinsats, undvik att tjära och sot sätter sig fast i skorstenen vilket i värsta fall kan orsaka en skorstensbrand och undvik att skada kakelugnen!

Det effektivaste sättet att göra upp en bra i kakelugnar är:: Kakelugn, eld

 1. När du eldar i en kakelugn som är kall så lägg tidningspapper så att en liten eld snabbt flammar upp då undviker du att det ryker in eftersom det värmer den kalla luften så draget kommer igång.

 2. Gör sedan en liten nätt brasa där du staplar riktigt torra, fina vedträn på varandra luftigt så att syre kan komma intill, och helst lägger du i lite stickor eller bark som är lättantändligt. Detta är en liten ”tändbrasa” som fortsätter att värma upp den kalla kakelugnen.
 3. Vanligtvis eldar man kakelugnen med spjället och luckorna helt öppna till en början.
 4. Så snart brasan tagit fart kan du lägga på några större vedträn så att det blir en rejäl brasa.
 5. När de större vedträna har tagit sig och brinner fint stänger du luckorna och kan också skjuta till spjället lite grann, kanske till hälften ungefär.
  På det sättet justerar du luftflödet och elden brinner lugnare. Du hör skillnad bara genom att lyssna på ljudet! Fullt spjäll öppet ger massor av drag och det ”dånar” lite i elden.
 6. Obs! Viktigt! Självklart ska du ALDRIG stänga spjället helt förrän brasan är helt och fullt utbrunnen och helst med säkerhetsmarginal dessutom.  De gaser som bildas om röken inte får komma ut är livsfarliga att andas in. De är förrädiska genom att de inte luktar utan enbart gör sitt offer mer och mer omtöcknat, så ha respekt för detta.
 7. Ibland vill du kanske fortsätta att fylla på med lite mer ved under kvällen bara för att hålla brasan igång, för att det är mysigt? Men ur värmesynpunkt räcker det gott med en brasa för att du ska få ut värme av kakelugnen för hela natten. Om du eldar en brasa på kvällen så kommer du att upptäcka att utsidan på kakelugnen fortfarande är ljummen nästa morgon. På bara en brasa har du alltså en trogen ”eldare” som ser till att värma rummet hela natten medan du ligger och sover! 
  Och egentligen ska man undvika att elda mer än en brasa åt gången i en kakelugn, eftersom ugnen då riskerar att bli överhettad. Det kan innebära att den spricker och börjar läcka, och du måste sätta om den i förtid.
  Om du vill elda mer än en brasa för mysfaktorns skull på kvällen, så elda i så fall med luckorna öppna. Dels maximerar du då "mysfaktorn" och får njuta av de vackra lågorna, och dels eldar du lite mer för kråkorna då så att värmeutväxlingen blir lite mindre, vilket ju är bra i det här fallet.   
    
 8. Det kan verkligen inte nog betonas: Elda varsamt! Om kakelugnen blir för het kan den faktiskt spricka, så ta det lugnt.
  Källa: http://www.alltomkakelugnar.se/elda-och-varda-din-kakelugn/elda-smart

Just nu värderat 5.0 av 1 människor

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Posted by: Admin
Posted on: 2008-09-05 at 10:27
Tags: kakelugn
Categories: Hem
Actions: E-mail | Kick it! | DZone it! | del.icio.us
Post Information: Permalink | Kommentarer (0) | Post RSSRSS comment feed

Relaterade poster